Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne
Chablis wordt ook wel oesterwater genoemd!
Maar wist je dat Chablis hoort bij de Bourgogne maar ligt ruim 100km noord westelijker. Dit is de reden dat er in de Chablis nauwelijks rode wijn wordt gemaakt. Men concentreert zich op de Chardonnay omdat deze beter tegen het koude klimaat kan. In de Chablis zie je vaak nevelinstallaties om de druiven te benevelen om zo de jonge druiven tegen de voorjaarsvorst te beschermen. Wijnmaken in de Chablis is hierdoor duur. Naast het klimaat zorgt ook de kalkrijke bodem voor een smaakverschil met ander Chardonnay wijnen. Deze wijnen zijn strak, mineraalachtig en hebben een hoge zuurgraad.
Petit Chablis is de meest eenvoudige applicatie. De wijngaarden liggen op de minst kwalitatieve plaatsen en de zuurgraad is in vergelijking met de andere wijn laag. Chablis is de grootste applicatie. Chablis Premier Cru zijn de betere wijngaarden en Grand Cru zijn de beste wijngaarden.
Chablis kan heel lekker zijn maar doordat het klimaat zo noordelijk ligt, moet de wijngaard goed verzorgd worden om de rijpe druiven te hebben bij de oogst. De hoge zuurgraad van Chablis komt bij de goedkopere wijnen vaak van onrijpe druiven. Dit geeft naast een hoge zuurgraad die onaangenaam is ook een vervelend bittertje.
Wij importeren vanaf juni 2019 de Chabliswijnen van Domaine Oudin. De focus bij Domaine Oudin ligt volledig op het produceren van authentieke kwaliteitswijnen (chablis) met respect voor terroir en natuur. Ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, ploegen met paarden, plukken met de hand en maken de wijn zo natuurlijke mogelijk met lange rijping op de droesem. Het resultaat is fantastisch, elegant, rond, complex, mineralig en vol.