We breiden uit met Domaine des Louis
Aan de andere kant van de Rhône, gezien vanaf de wijngaarden van Bastien Jolivet - Domaine Jolivet, liggen de “jonge” wijngaarden van de Julien Dreveton - Domaine des Louis. Eind juli 2021 hadden we het voorrecht om Julien te mogen ontmoeten en zijn wijnen te proeven in de kelders van Domaine Jolivet. Nadat we de wijnen van Bastien hadden geproefd, proefden we de wijnen van Julien, verrassend, elegant en net als de wijnen van Bastien puur!
Julien is een jonge en getalenteerde wijnmaker uit Chanons-Curson (AOC Crozes-Hermtiage). Waar hij aanvankelijk koos voor een horeca studie, zit de passie voor wijn in zijn DNA. Op de hotelschool maakt hij deel uit van de oenologische club. Na te hebben gewerkt bij Château La Nerthe (AOC Châteauneuf-du-Pape) ging hij in 2017 werken bij Chapoutier. Tijdens het werken bij Chapourtier heeft hij zich verder bijgeschoold en is hij begonnen met het opzetten van van zijn eigen wijnmakerij.
Twee overgrootvaders van Julien verbouwden wijnstokken begin 1900... Ze heetten allebei 'Louis'. De grootvader van Julien bezat wat land dat hij verhuurde, beplant met abrikozenbomen en wijnstokken. Julien besloot in 2016 om het land over te nemen. Met de vorige generaties in gedachten bewerkt hij vandaag de dag zijn wijngaarden. Hij verzorgt het land net zoals zijn overgrootvaders, grootvader en zijn vader dat deden, door het op een verstandige manier te bewerken. Waar hij begon met een conventionele productie, is hij sinds dit jaar overgeschakeld op biologische productie. Om het domain straks zo gezond mogelijk door te geven aan de volgende generaties.
"Van begin tot eind aanwezig zijn, van het planten tot de vinificatie" dat is zijn doel. Hij is dus van nul begonnen. Hij heeft 6000 oude wijnstokken hersteld en de rest van de vijf en een halve hectare grond opnieuw aangeplant. In 2018 werden 4.500 flessen met de naam Domaine des Louis - een eerbetoon aan zijn twee overgrootvaders - geproduceerd. In 2019 kon hij 8.000 flessen produceren, zowel rood als wit. Uiteindelijk verwacht hij 30.000 flessen te halen. "Ik ben begonnen met conventionele productie, maar ik ben sinds dit jaar overgeschakeld op biologische productie."
Julien is zeer kritisch over zijn eigen werk en dat merkten we ook tijdens kennismakingsproeverij. Hij geeft toe dat hij wijnen maakt die hem bevallen, volgens zijn eigen smaak en zijn eigen eisen. Dit komt tot uiting in zijn rode S (100% Syrah), die fruitig en heerlijk is, gemaakt zonder te poneren en met vinificatie en rijping in roestvrij staal. Zijn andere rode wijn, Quintessence S (100% Syrah), is gemaakt van 40 jaar oude wijnstokken. Doordat hij gevinifieerd is in betonnen vaten en 10 maanden heeft gerijpt in demi-muids, heeft hij meer structuur maar behoudt hij dezelfde elegantie.
In wit moeten we nog even wachtenop de nieuwste aanwinst van de familie, de Quintessence R, een zuivere Roussanne die Julien Dreveton laat rijpen in demi-muids om volume en rondheid te krijgen. Wij hebben hem al mogen proeven. De door Julien aan zichzelf opgelegde doelstelling, in het maken van wijnen, heeft hij ook in deze wijn waar kunnen maken. Hij zal zich onderscheiden van de cuvée R&M , driekwart marsanne voor een kwart roussanne, gevinifieerd in roestvrij staal met geblokkeerde malolactische gisting om zijn levendigheid te behouden.
De liefde voor zijn familie, het land, de wijnstokken het vak en de wijn zal je, hoop ik, terugvinden in zijn verschillende Crozes Hermitage jaargangen...
Vanaf nu zijn dan ook de wijnen van Domaine de Louis - Julien Dreveton verkrijgbaar. Pre order voor nieuwe jaargangen (mail naar [email protected]).