Maya en Nicolas zijn beide oenoloog en volgden hun passie! Domaine la Calmette
Eind april zijn we in Zuid-West Frankrijk in de buurt van Cahors. Daar ontmoeten we Maya Sallée en Nicolas Fernandez van Domaine La Calmette.
Even terug, we hebben hun wijn voor het eerst geproefd bij Jean-Paul Schmitt in de Elzas. Toen waren we al onder indruk van de heerlijke wijn. De wijngaarden van het Domaine liggen naast die van Fabien Jouves (Mas del Périé). Naast hun indrukwekkende wijnen die we hebben geproefd hebben ze een indrukwekkend verhaal.
Maya en Nicolas zijn beide oenoloog. Ze leren elkaar in 2010 kennen, reisden samen veel o.a. naar Istanbul en Nieuw Zeeland. Maya droomde al lang van het maken van wijn en ook Nicolas realiseerde zich dat wijn maken zijn grote passie is. Ze zijn onafhankelijk, ze willen van A tot Z hun eigen keuzes maken, ze zijn zeer precies en kwaliteit heeft hun prioriteit. Ze wilden niet meer anders dan voor zichzelf beginnen.
Dit resulteerde dat ze in 2016 hun eerste wijn hebben gemaakt van hun één hectare “Grand Bois”.
In april 2017 wonnen ze de eerste prijs van de wedstrijd “Vignerons et Terroirs d’Avenir” georganiseerd door Advini. In 2017 kopen ze ook 6 nieuwe hectaren wijngaarden. Het was ploeteren zegt Maya, we kenden de wijngaarden nog niet en we moesten ineens mensen aansturen in de wijngaarden. Met hun passie, gedrevenheid en kennis zijn ze zorgvuldig en gedetailleerd te werk gegaan, het koste veel tijd maar heeft zijn vruchten afgeworpen. Daarnaast hadden ze geluk want omdat hun wijngaarden in Trespou-Rassiels op 350 meter hoogte liggen zijn de wijngaarden in dit dorp als enige in de omgeving niet bevroren in het voorjaar van 2017.
De wijngaard van Domaine la Calmette is biologisch gecertificeerd maar Maya en Nicilas werken biodynamisch. In 2019 zal hun wijngaard Demeter gecertificeerd worden. Maya verteld over de moestuin van haar vader die biodynamisch was. Ze schrok van de geweldige smaak van de eerste tomaten die ze proefde uit haar vaders tuin. Biodynamisch is voor mij gewoon het gebruiken van het gezonde verstand in de wijnbouw. Ze cultiveren niet alleen de wijnstok maar ook het leven in de bodem. Wij herkennen deze manier van werken bij vele van onze wijnboeren.
Hun buurman Fabien Jouves (Mas del Périé) gelooft dat" Cahors, op de Bourgogne lijkt maar dan zonder de monniken” Hij verwijst hiermee naar de verscheidenheid aan bodems. Een sprekend beeld voor dit paar dat tegelijkertijd een wijn geconcentreerd en delicaat wil maken.
Serpent à plumes in verwijzing naar Quetzalcoatl, de god van de landbouw, een combinatie van de aardse reptiel en de hemelse vogel.
Druivensoort: 50% Malbec, 50% Merlot
Proefnotitie: neus van zwart fruit (bramen, zwarte bessen), violet en roos in knop. Het gehemelte is recht, met een kenmerkende frisheid die kenmerkend is voor de kalkbodems van Cahors, en een zachte tannine die vergeten is. Soepele finale, van een "gevaarlijke vloeibaarheid". Te decanteren om ten volle te genieten van de textuur en de aromatische.
Nyctalope
Sprankelend natuurlijk rood / VDF
Druivensoort: 100% Merlot
Proefnotitie: rijp fruit als aardbeien & kers, een beetje munt en met fluweelzachte tannines. De fijne bubbel verbetert de frisheid van de wijn.
Bois Grand
Bois Grand is een wijn van een specifiek stukje wijngaard. Rode VDF
Druivensoort: 60% Malbec, 40% Merlot.
De neus is verfijnd, met een royale fruitigheid, aardbei, de zwarte kers, maar ook viooltjes en een zeer discrete rooktoon. De mond verrast door de rijke balans tussen zijn structuur, weelderigheid en een aanwezige maar zachte zuurgraad, typerend voor dit Kimmeridgische kalksteengebied. De tannines zijn zijdeachtig en geven lengte.