Vinificatie van rosé
Een korte inweking - na de oogst en eventuele ontsteling laat men de druiven kort inweken zodat het sap iets kleurt. Daarna worden de druiven geperst en verder is de vinificatie hetzelfde als van witte wijn.
Langere inweking - hier is de methode hetzelfde als bij de korte inweking alleen laat men hier de schillen langer inweken waardoor een steviger en meer geconcentreerde rosé ontstaat.
Afloopmethode (saignée) - Hier wordt tegelijker tijd rode wijn als rosé gemaakt. Na de oogst en eventuele ontsteling laat men de druiven inweken. Na een korte inweking laat men een gedeelte van de most al aflopen om een geconcentreerdere rode wijn te krijgen. De afgelopen most vinifieert men als witte wijn en wordt rosé.
Het mengen van witte en rode druiven - witte en rode wijn mag men niet mengen, witte en blauwe druiven daarentegen wel. Deze gaan gezamenlijk in de gistkuip. Dit type rosé komt vooral in Duitsland voor.
Rosé Champagne is de enige wijn waar de rosé ontstaat door rode en witte wijn te mengen.
Het verdere verloop van de vinificatie van rosé is het zelfde als bij witte wijn:
De rest van de vinificatie is gelijk aan die van witte wijn.