Asperges met ham, ei en Hollandaise saus
Asperges met ham, ei en Hollandaise saus
INGREDIËNTEN:
4 personen
2 kg asperges
4 eieren
200 gram achterham
1 kg aardappelen
peterselie
2 grote eierdooiers (L)
1 eetlepel vers citroensap
1 eetlepel witte wijn azijn
100 gram roomboter
zout & peper
Extra:
blender of hoge kan met staafmixer
steelpannetje
Bereiden:
1. Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder eventueel de onderkant.
2. Breng water aan de kook in een ruime pan en voeg een klontje boter en wat zout toe. Voeg de asperges toe als het water kookt. Kook de asperges 10 min. en laat de asperges nog 10 min. in het hete kookvocht rusten.
3. Schep de asperges met een grote schuimspaan uit de pan. Kook ondertussen de aardappelen gaar en 4 eieren.
4. Klop de eigeel in de blender en voeg hier een beetje zout & peper aan toe. Verhit ondertussen het citroensap en de azijn in het steelpannetje op middelmatig vuur. Houdt goed in de gaten totdat het gaat bruisen. (Maar niet verbranden!)
5. Giet het hete mengsel van citroen en azijn voorzichtig in de blender, terwijl deze draait. Zet daarna de blender even uit. Laat vervolgens de boter smelten in de steelpan, op laag vuur.
6. Zet de blender weer aan en voeg de boter toe aan het mengsel. BELANGRIJK: Begin eerst met indruppelen van de boter en vervolgens ga je over naar een dun straaltje bijgieten. Zo kunnen de losse componenten van de Hollandaise saus rustig emulgeren met elkaar.
7. Zet de blender uit, giet de saus over in een sauskommetje en serveer direct.
Tip: Deze saus dus echt als laatste stap in je kookprocess bereiden, want als je hem opnieuw opwarmt, gaat hij schiften!
Het recept van de hollandaise saus is afkomstig van bettyskitchen.nl
Eet smakelijk!