Brouillade aux truffes
Ingrediënten:
4 personen
12 eieren
½ dl crème fraîche (room mag ook)
1 kleine zwarte truffel
3 tenen knoflook
1 flinke scheut olijfolie
zout en peper uit de molen
Bereiding:
Borstel de truffel voorzichtig af, spoel eventueel achtergebleven aarderestjes snel af onder de koude kraan. Rasp de truffel grof, bijvoorbeeld op een kaasrasp, maar snij er eerst een paar mooie plakjes af voor de garnering. Pel de knoflooktenen en snij ze in snippers. Laat een flinke scheut olijfolie samen met de geraspte truffel en de knoflook, langzaam lauwwarm worden (niet heet!) in een pan met dikke bodem. Breek de eieren in een ruime kom en klop ze even los zodat eiwit en dooiers zich met elkaar vermengen, meer niet. Meng er wat peper en zout door. Giet het eiermengsel bij de truffelrasp in de pan en roer alles met een houten lepel voorzichtig door elkaar. Laat het mengsel onder voortdurend omroeren langzaam op een heel laag pitje stollen. Zodra er een crèmige massa ontstaat, de room er beetje bij beetje bijgieten. Intussen blijven roeren en nog een minuutje of wat laten sudderen, tot er een mooie zompige massa ontstaat. Eventueel nog wat peper en zout er doorheen roeren en meteen opdienen, met de apart gehouden plakjes truffel als garnering. Severen met een stukje stokbrood om te soppen en een mooi glas Milo Blanc van Domaine Sainte Marie des Crozes.