Pasta met asperges, hollandaise saus, gedroogde tomaatjes en gerookte zalm
Ingrediënten
4 personen
1 kg asperges
400 gram pasta
10 gedroogde tomaatjes
250 gram snoeptomaatjes
400 gram gerookte zalm
bieslook
2 grote eierdooiers (L)
1 eetlepel vers citroensap
1 eetlepel witte wijn azijn
100 gram roomboter
zout & peper
EXTRA:
blender of hoge kan met staafmixer
steelpannetje
BEREIDEN:
Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder eventueel de onderkant.
Houd de schillen en onderkanten apart.
Doe de schillen en onderkanten met het water in een ruime pan en laat 20 min. zachtjes koken.
Schenk de bouillon door een zeef en vang de bouillon op.
Doe de asperges met de bouillon in een ruime pan.
Breng de asperges aan de kook en zet het vuur na 10 min. uit. Laat 10 min. staan.
Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en houd apart.
Schenk de bouillon in een aparte pan en vang de bouillon op. Hier kun je later eventueel soep van maken.
Kook ondertussen de pasta gaar.
Snij de gedroogde tomaatjes in reepjes en de snoeptomaatjes door de helft.
Snij de asperges in stukjes. Houd de koppen apart.
Klop de eigeel in de blender en voeg hier een beetje zout & peper aan toe.
Verhit ondertussen het citroensap en de azijn in het steelpannetje op middelmatig vuur. Houdt goed in de gaten totdat het gaat bruisen. (Maar niet verbranden!)
Giet het hete mengsel van citroen en azijn voorzichtig in de blender, terwijl deze draait. Zet daarna de blender even uit.
Laat vervolgens de boter smelten in de steelpan, op laag vuur.
Zet de blender weer aan en voeg de boter toe aan het mengsel. BELANGRIJK: Begin eerst met indruppelen van de boter en vervolgens ga je over naar een dun straaltje bijgieten. Zo kunnen de losse componenten van de Hollandaise saus rustig emulgeren met elkaar. Zet de blender uit, giet de saus over over de paste en voeg de tomaatjes en asperges toe. Leg als laatste de aspergekoppen en de gerookte zal op de pasta. Strooi de bieslook erover en nog wat zout en peper.
TIP: Deze saus dus echt als laatste stap in je kookprocess bereiden, want als je hem opnieuw opwarmt, gaat hij schiften!
Het recept van de hollandaise saus is afkomstig van bettyskitchen.nl