Bastien Jolivet is een jonge, 3e generatie, wijnmaker van 30 jaar, uit Saint Joseph in de Rhône, vol energie en fanatisme. Dit kleine domaine in Saint-Jean de Muzols produceert al lange tijd wijn, maar nam een nieuwe route toen Bastien zijn vader in 2014 opvolgde en besloot te stoppen met het leveren van zijn druiven aan de coöperatie.
Tijdens de proeverij, vertelt hij honderduit over zijn wijnen, het werk, het bedrijf en de processen. De wijnen hebben mij verrast! Natuurlijk heeft hij voordat hij startte ervaring opgedaan met stages bij verschillende gerenommeerde Franse wijnboeren (o.a. Stéphane Montez - Domaine du Monteillet) en bij wijnboeren in Nieuw Zeeland en Zuid Afrika. Je zou niet denken dat hij pas 8 jaar bezig is met zijn eigen bedrijf.
Zijn wijngaarden zijn gevestigd op prachtige hellingen in en rond Saint-Jean de Muzols.
Elk jaar begrijpt Bastien zijn wijnstokken beter en brengt hij veranderingen aan in de wijngaard om zijn wijn te verbeteren. In de kelder vindt de fermentatie spontaan plaats. Syrah-wijnstokken die minder dan 30 jaar oud zijn, worden ontsteeld en gezamenlijk bereid. De oudere stokken worden per perceel bereid. Bastien is een grote fan van het werken met stelen omdat ze complexiteit, concentratie, lengte en balans kunnen toevoegen aan de wijn. De wijnen worden niet geklaard en worden slechts minimaal gefilterd. Ook wordt toevoeging van sulfiet tot een minimum beperkt.
Zijn wijngaarden zijn gesitueerd op prachtige hellingen rond het dorp Saint-Jean de Muzols. De wijnen worden gevinifieerd met inheemse gist en gefermenteerd in gebruikte vaten.
Domaine Jolivet bezit 8,5 ha van Syrah voor zijn St-Joseph rouge en 2,5 ha Marsanne met een beetje Roussanne voor zijn St-Joseph blanc. Bovendien heeft hij ook 6 ha net buiten de appellatie of te wel Vin de France voor zowel wit als rood. Momenteel wordt de helft hiervan biologisch geteeld, terwijl de andere helft duurzaam wordt bewerkt.
De appellatie Saint Joseph omvatte in 1956 zes dorpen waarvan de terrasvormige wijngaarden op de heuveltop lagen. Van die zes dorpen vertegenwoordigden er drie de kern met een rijke historie van druiventeelt en wijnbereiding. Het waren Tournon, Mauves en St-Jean-de-Muzols. In St-Jean-de-Muzols zie je in de kerk, uit de elfde eeuw, dat druiven in de kapitelen van de zuilen zijn uitgehouwen.
In 1969 werd de benaming uitgebreid van die oorspronkelijke zes gemeenten tot zesentwintig, een veel bekritiseerde verandering maar één die de nieuwe economische macht van wijn weergeeft. In het begin van de jaren negentig, in reactie op deze kritiek, wordt de oppervlakte gehalveerd. Waarbij de meest kwalitatieve wijngaarden overblijven.
Dat gezegd hebbende, hebben de wijnen van Saint Joseph niet de body en structuur van de Hermitage. De bodems zijn fundamenteel vergelijkbaar, maar de Hermitage heuvel op het zuiden krijgt tijdens het rijpingsseizoen maar liefst twee uur meer zon dan de heuvels op het oosten, dat verklaart de elegante drinkbaarheid op jonge leeftijd van St-Joseph’s wijnen.
John Livingstone-Learmonth (een Britse wijnschrijver): 'De 2015 Saint Joseph blanc, genaamd Clef de Sol, is een stijlvolle **** wijn, en de Saint Joseph rood, genaamd L'Instinct, is een zeer verdienstelijk en eervolle **** (*) wijn, gemaakt met finesse.'
La Revue du Vin de France Bastien Jolivet werd op 7 januari 2020 uitgeroepen tot "De ontdekking van het jaar" door La Revue de Vin de France.