Biodynamisch gaat nog wat stappen verder dan het “gewone” biologisch. Geen gebruik van pesticiden en insecticiden in de wijngaard en het aantal toevoegingen is nog veel beperkter. Ze baseren hun werkwijze op het gedachtegoed van Rudolf Steiner.
Ze baseren hun werkwijze op het gedachtegoed van Rudolf Steiner en werken zeer nauw verbonden met de natuur én de kosmos. Ze zien hun complete bedrijf als één organisme en gaan er vanuit dat hemellichamen als aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van hun gewassen. zweverig? Of toch gewoon heel logisch? Als de maan kan oceanen laten opkomen en wegtrekken, is het dan zo moeilijk om te geloven dat de maan invloed heeft op de sapstromen van planten en dus op de wijnbouw? Ik denk het niet.
Ik heb wel eens een wijnboer in de Elzas horen vertellen dat biodynamisch wijnbouw gewoon je logische verstand gebruiken is. Je moet proberen te begrijpen wat je doet en waarom je dat doet. Je moet verder kijken dan de plant en de bodem zien als ondersteuning. Deze bodem moet je geven wat de plant nodig heeft.