De wijnbouwregio Bourgogne heeft een aantal belangrijke troeven. De geologie is rijk en complex, en stelt de wijnstokken in staat alle voedingsstoffen te verzamelen die ze nodig hebben om uitzonderlijke wijnen te produceren. Het klimaat, dat wijngaardgroei bevordert, speelt ook een belangrijke rol. Een andere belangrijke factor is het werk van de wijnbouwers die het hele jaar door werken om wijnen te vormen die steeds delicater zijn.
Pinot Noir en Chardonnay, de twee edele en zeer oude druivensoorten van de Bourgogne zijn veruit in de meerderheid. Chardonnay goed voor 51% van de wijnstokken en Pinot Noir 39,5%. Aligoté goed voor respectievelijk 6% en Gamay 2,5%. Gamey werd in de Middeleeuwen door de hertog van Bourgogne uitgeroeid. Omdat de Mâconnais toen niet tot het hertogdom behoorde bleef hier de Gamay behouden.
Tussen Auxerre en de regio Mâcon, met een oppervlakte van slechts 28.715 hectare, produceert de Bourgogne 84 Appellaties. Deze wijnen worden gemaakt door wijnboeren in vijf verschillende gebieden, elk met sterk onderscheidende karakters.
Chablis
geweldige droge witte wijnen met een mineraal accenten.
Côte de Nuits
voornamelijk rode wijnen. Als zodanig is deze wijnregio een paradijs voor Pinot Noir.
Côte de Beaune
enkele wereldberoemde appellations. Ontdek deze karaktervolle rode en witte wijnen zoals Volnay, Meursault Premier Cru of Montrachet, een van de beroemdste Grands Crus ter wereld.
De Côte Chalonnaise
robijnrode wijnen gemaakt van Pinot Noir en delicaat witte wijnen gemaakt van Chardonnay of Aligoté.
De Macônnais
De Mâconnais is een wijnbouwregio met een zuidelijk accent waar glooiende landschappen worden afgewisseld met monumentale kliffen. In deze prachtige omgeving, waar de Chardonnay-druif hoogtij viert en waar stukjes Gamay te vinden zijn, proeft u enkele krachtige witte wijnen die rijk zijn aan aroma's, om nog maar te zwijgen over enkele verrukkelijke rode wijnen.
Ongeveer 250 miljoen jaar geleden lag een smaragdgroene lagune in het huidige Bourgogne-wijnbouwgebied. Als gevolg hiervan bevat de ondergrond mariene en kalksteenafzettingen. De wortels van de wijnstokken gaan diep in deze unieke geologische erfenis, en onttrekken daaruit de finesse, diepte en mineraliteit die zo kenmerkend zijn voor de appellations van de Bourgogne. Het noordelijkste deel van de wijnbouwregio Bourgogne ligt op een stenige, kleigrandachtige bodem die dateert uit de Juraperiode. De regio Chablis is uniek vanwege zijn bodem rijk aan mineralen en mariene mineralen waar de Chardonnay-druif bloeit.
De Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise delen een vergelijkbare geologische basis die dateert uit het Jura-tijdperk. Verscheidene miljoen jaar geleden zorgden geologische verschuivingen op de aardkorst voor de Alpenbergketen en zorgden de instorting van de Bressan, wat leidde tot de creatie van een uniek landschap met ontsluitingen van verschillende lagen. Deze rotslagen zijn de erfenis van verschillende tijdperken en zijn de oorsprong van de ongeëvenaarde wijnen uit de Bourgogne. De ondergrond van de Côte de Nuits, de Côte de Beaune en de Côte Chalonnaise is een reeks gevouwen geologische lagen die in de loop van millennia zijn vervormd en opgebroken. Ze voeden zich met de weelde, complexiteit en diversiteit van de grote wijnen van de Bourgogne.
In de richting van de Saône de heuvels van de Mâconnais vormen een reeks evenwijdige blokken, afgewisseld door breuken en kalkstenen randen. Met uitzicht op de vallei van de Grosne in het westen, kijken hun grillige hellingen neer op geologische formaties die meer dan 150 miljoen jaar oud zijn. Het terroir is hier rijk aan calcium en ideaal voor het kweken van de Chardonnay. In het zuiden is de ondergrond silica-rijke mergel met chert kalksteen (kiezelhoudende concreties), en crinoidal kalksteen met zandsteen ontsluitingen. Dit terrein is de thuisbasis van variëteiten voor het maken van witte wijnen en de Gamay-druif.